Kas tā tāda – universālpilnvara?

Pilnvaras izdošana ir biežākā darbība, ko cilvēki veic pie Latvijas zvērinātiem notāriem– katru gadu tiek izdots līdz pat 35 000 pilnvaru. “Mūsdienu tendences nosaka, ka dažādas dzīvesveida formas un paradumi nemitīgi mainās, bet pasaules kartē robežas izzūd. Arī cilvēku vajadzības un iespējas tās īstenot mainās. Ilgstoša prombūtne citā valstī, darbs attālināti, pārcelšanās uz dzīvi citur – tas var radīt situācijas, kad cilvēkam nav iespējas pārstāvēt visas savas intereses personiski,” stāsta zvērināts notārs, Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš.

Ir četri pilnvarojuma veidi, un visplašākais no tiem ir universālpilnvara, ar kuru cilvēks uzdod pārzināt visas savas lietas kādai trešajai personai.Tas nozīmē, ka pilnvarniekam tiek uzdots un atļauts pārstāvēt pilnvaras devēju visās lietās un visos jautājumos, kuros vispār pieļaujama un iespējama pārstāvība. Izdodot šādu pilnvaru, jāpastāv vislielākajai uzticībai starp abām pusēm, jo pilnvarniekam piešķirtās pilnvaras ir ļoti plašas. 

Kā skaidro Jānis Skrastiņš, “universālpilnvaru parasti izdod tad, ja nav īsti zināmas konkrētas lietas, kuras var nākties risināt, piemēram, kamēr persona ilgstoši atrodas ārzemēs. Arī cilvēki gados mēdz izdot kādam no saviem bērniem universālpilnvaru ar tiesībām rīkoties viņu vārdā visās iespējamās dzīves situācijās, lai pašiem nebūtu jāiesaistās, tādējādi it kā atvieglojot savu ikdienu.” Viņš uzsver, ka universālpilnvaras izsniegšanas lietderība vienmēr ļoti rūpīgi jāizsver. Ja nepieciešama pārstāvība atsevišķos jautājumos – nav nepieciešams izsniegt universālpilnvaru, kas pilnvarniekam dod tiesības pārzināt pilnīgi visas pilnvaras devēja lietas visās jomās, tai skaitā rīkoties ar visa veida mantu un bankas kontiem. 

Izsniedzot universālpilnvaru, ir svarīgi ņemt vērā:

- Universālpilnvara izsniedzama tikai situācijā, kad pavisam noteikti zināms, ka pati persona ilgtermiņā nevarēs vai nevēlēsies pārstāvēt savas tiesības.
- Cilvēkam, kuram tiek izdota pilnvara, ir jābūt ļoti labi zināmam, uzticamam un pietiekami kompetentam, uzņemoties pilnvaras devēju pārstāvēt.
- Ar universālpilnvaru dotais pilnvarojuma apjoms ir ļoti plašs, tas piešķir pilnvarniekam tiesības un uzliek pienākumu pārzināt visas pilnvarotāja lietas, kurās iespējama pārstāvība (izņemot atsevišķus gadījumus, kad nepieciešams speciāls pilnvarojums). Tomēr var būt arī tādas tiesības, kuras pilnvaras devējs varētu vēlēties paturēt tikai savā pārziņā. Tāpēc jo īpaši svarīgi ir pārrunāt ar zvērinātu notāru, kādu lietu dēļ pilnvaru nepieciešams izdod, jo, iespējams, vairāk ir piemērots cits pilnvarojuma veids – speciālpilnvara vai ģenerālpilnvara.
- Pilnvarnieka veiktās darbības pilnvaras devējam būs jāatzīst un jāpieņem par pareizām – it kā viņš pats tās būtu veicis. Vienlaikus pilnvarniekam jāatceras, ka viņš rīkojas nevis savā, bet pilnvaras devēja vārdā un pārstāv nevis savas, bet pilnvaras devēja intereses.
- Pilnvaras devējam ieteicams regulāri izrunāt ar pilnvaroto personu viņa vārdā veiktās darbības un neatstāt notiekošo bez pieskatīšanas.
- Brīdī, kad cita cilvēka iesaiste savu lietu kārtošanā vairs nav aktuāla, pilnvaru ieteicams atsaukt, vēršoties pie jebkura zvērināta notāra klātienē vai on-line vizītē Latvijas zvērinātu notāru klientu portālā www.latvijasnotars.lv.

Universālpilnvaras izdošana maksā 61,28 EUR. Par to, kādas pozīcijas veido šo summu.

Svarīgi tiem, kuriem jāiesaistās darījumā ar pilnvarotu personu!

Latvijas zvērinātu notāru klientu portālā pieejams e-pakalpojums “Pilnvaras pārbaude” – www.latvijasnotars.lv/pilnvara. Tas dod iespēju ne tikai pārbaudīt, vai personas rīcībā esošā pilnvara nav atsaukta, kā tas bija līdz šim, bet arī pārliecināties par tās īstumu un salīdzināt saturu ar dokumentu, kas reģistrēts Pilnvaru reģistrā. Papildu iespēja pārbaudīt arī dokumenta saturu attiecas uz pilnvarām, kas pie Latvijas zvērinātiem notāriem apliecinātas, sākot ar šā gada 1. jūliju. Līdz ar jauno e-pakalpojumu tiek ieviests rīks, kas sniedz papildu drošību. Tagad, piemēram, tie, kuriem jāiesaistās kādā darījumā ar pilnvarotu personu, var gūt nešaubīgu pārliecību, pirmkārt, par to, ka darījuma otras puses uzrādītā pilnvara tiešām ir izdota un nav viltota, un, otrkārt, par to, ka otrai pusei izdotais pilnvarojums tiešām ietver attiecīgas tiesības, piemēram, pārdot citam piederošu īpašumu.