Latvijā viesojas Eiropas Savienības notāru padomes viceprezidents

Jūlijā Latvijā viesojās Eiropas Savienības notāru padomes (CNUE) viceprezidents Pjērs Liks Vogels. Viņa vizītes mērķis bija iepazīt jauninājumus Latvijas notariātā, kas attiecas gan uz nesenajiem grozījumiem normatīvajos aktos un jaunieviestiem notariālajiem pakalpojumiem, gan arī – jo īpaši – tikko uzsāktajiem un vēl nākotnē iecerētajiem notariāta digitalizācijas projektiem.

Pjērs Liks Vogels ir Francijas Notāru padomes prezidents un 2019. gadā būs CNUE prezidents, tā kā nākamais ir Francijas prezidentūras gads Eiropas Savienības notāru organizācijā. 

Eiropas notariātos tehnoloģiju izmantošana ir absolūta nepieciešamība. Vēl nesen daudzi tās uzskatīja nevis par iespēju, bet apdraudējumu profesijai, taču nu tikai retais uzdrošinās noliegt, ka tā ir iespēja galvenokārt samazināt izmaksas visām iesaistītajām pusēm – iedzīvotājiem, valstij un pašam notariātam,” tikšanās laikā uzsvēra Pjērs Liks Vogels.

Pjērs Liks Vogels atzina, ka Latvijas notariātā ieviestā attālinātā darbība, kas paredz iespēju notāram ar klientu tikties t.s. virtuālajā kabinetā videorežīmā, ir ļoti labi izstrādāta sistēma, kas turklāt ir arī droša. “Šī ir ļoti interesanta pieredze, lieliska tehnoloģiska virzība uz priekšu, un tas ir iespaidīgs sasniegums, jo Latvijas šobrīd ir vienīgā valsts, kurā iespējams attālināts notariālais akts,” uzsvēra Francijas kolēģis. “Francijā ir iespējams parakstīt notariālu aktu attālināti, taču mums nav e-paraksta, tāpēc tas notiek, katrai darījuma pusei esot klāt notāram, respektīvi – attālināta saziņa notiek starp diviem notāriem, nevis starp notāru un klientu, kā Latvijā. Latvijas notariāts ir vienīgais Eiropā, kura rīcībā ir šāds rīks.” 

Tikšanās laikā Francijas un Latvijas notariātu pārstāvji pārrunāja arī abu valstu notariātu sadarbību un pārrobežu lietas. Tāpat CNUE viceprezidents uzklausīja Latvijas pārstāvju gaidas attiecībā uz organizācijas darbību un Latvijas dalību tajā. 

Foto: Boriss Koļesņikovs