Latvijas zvērinātu notāru pakalpojumi tagad pieejami arī attālināti

No 1. jūlija Latvijas zvērinātu notāru klientu portālā www.latvijasnotars.lv konsultācija pie notāra var notikt videorežīmā, un notariālās darbības var veikt attālināti. Tādējādi vairs nevienam, kurš, piemēram, pašlaik atrodas ilgstošā prombūtnē ārvalstīs, nav jāmēro ceļš uz Latviju, lai izdotu kādam pilnvaru rīkoties viņa interesēs – risināt ar īpašuma apsaimniekošanu saistītus jautājumus vai saņemt pastā korespondenci utt.  

Izdot pilnvaru, piekrišanu, uzsākt mantojuma lietu, saņemt juridisku konsultāciju, nokārtot laulības šķiršanu, sagatavoties nekustamā īpašuma pirkšanas-pārdošanas darījumam un vēlāk arī noslēgt to, taisīt testamentu – tas viss turpmāk ir iespējams arī attālināti. Turklāt notariāts Latvijā ir pirmais Baltijā un Eiropā, kas šādi kļūst pieejams cilvēkiem – tiešsaistē www.latvijasnotars.lv.

“Līdz šim daudzas – t.sk. ļoti svarīgas – juridiskas lietas cilvēki, iespējams, nenokārtoja, jo, kā tas bieži dzīvē mēdz būt, nekad nesanāca laika. Videokonsultācijas iespēja padarīs notārus vēl pieejamākus brīžos, kad tas nepieciešams. Īpaši aktuāli tas ir tiem aptuveni 200 000 cilvēku kuri dzīvo un strādā ārpus Latvijas. Taču arī tiem Latvijas iedzīvotājiem kuriem nav iespēju vai vēlēšanās mērot ceļu līdz notāra birojam, tā ir papildu ērtība. Ieguvēji nenoliedzami ir arī uzņēmēji, kas turpmāk var attālināti kārtot lietas, kurās nepieciešama notāra iesaiste. Un biznesā operativitāte ir svarīga. Notāra pakalpojumi attālināti – tā ir tikai un vienīgi mūsdienu tendenču diktēta nepieciešamība, un šāda laikmetīga pieeja bija neizbēgama arī juridiskajās profesijās un tieslietu sistēmā,” stāsta Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš.  

Pieteikšanās videokonsultācijai iespējama, portāla www.latvijasnotars.lv sadaļā “Meklēt notāru” izvēloties jebkuru notāru un atzīmējot, ka būs nepieciešama, piemēram, on-line pilnvara. Lai videokonsultācija varētu notikt, nepieciešama klusa un gaiša telpa, stabils interneta pieslēgums, dators, webkamera, mikrofons un austiņas vai skaļrunis, e-paraksts, pase vai eID karte, kā arī internetbanka. Informācija par nosacījumiem videokonferences norisei pieejama šeit.

“Attālināta pakalpojumu sniegšana dažādās jomās jau labu laiku ir pierādījusi tās priekšrocības. Protams, vienmēr būs cilvēki, kuri izvēlēsies klātienes vizīti pie notāra. Īpaši tas attiecas uz tiem, kuriem saruna aci pret aci pati par sevi ir svarīga. Attālināta notariālo darbību veikšana, jādomā – vēl ilgi, neaizstās klasisko konsultāciju formu, un tās abas varēs pastāvēt un tiks nodrošinātas vienlaicīgi. Arī pašiem notāriem pie jaunās pieejas jāpierod, un tas notiks pakāpeniski, vienlaikus abām pusēm pārliecinoties par tās priekšrocībām. Taču skaidrs ir viens – šī jaunā pieeja ir laikmetīga, un tā man un pārējiem kolēģiem notāriem dos iespēju daudz ērtāk cilvēkiem sniegt juridisku palīdzību. Protams, kādu laiku, iespējams, vēl visi kopā – gan notāri, gan iedzīvotāji – mācīsimies un pielāgosimies jaunajai videi, un mēs priecāsimies uzklausīt ikvienu secinājumu, kā arī ieteikumus par to, kas būtu uzlabojams jaunajā sistēmā, lai drošība un ērtības digitālajā vidē ietu roku rokā,” vērtēt un komentēt jauninājumu Latvijas notariātā aicina Jānis Skrastiņš. 

Izmaksas par zvērinātu notāru pakalpojumiem videorežīmā, tāpat kā līdz šim, būs atkarīgas no veicamās darbības. Piemēram, konsultācija tiešsaistē maksās tikpat, cik konsultācija klātienē – 24,20 EUR stundā (t.sk. PVN 21%). Norēķināties par attālināti saņemtajiem pakalpojumiem varēs, izmantojot jebkuru banku. Kā uzsver zvērināts notārs Jānis Skrastiņš, jebkuri elektroniskie rīki tiek radīti, lai būtu ērtāk, un Latvijas zvērinātu notāru videokonsultācijas gadījumā tas būs arī lētāk, jo, pirmkārt, ietaupīs cilvēka laiku un, otrkārt, nodrošinās visu procesu vienuviet, t.sk. dokumentu nogādāšanu citās institūcijās, piemēram, zemesgramatā u.tml.