Notariālās palīdzības pieejamība ārkārtējās situācijas laikā

Šajā laikā būtiski ir atjaunot prasmes sadzīvot ar Covid-19 tā, lai izdotos ierobežot vīrusa izplatību, stabilizētu situāciju un būtu iespējams atgriezties ierastajā dzīvē.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 662 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" un Ministru kabineta rīkojumam Nr. 720, ar kuru izsludināta ārkārtējā situācija, līdz 28.februārim:

[1] Zvērināts notārs veic amata darbības attālināti, izmantojot DigiNotārs klientu portāla videokonferenci. Ja zvērināts notārs veselības ziņā ir riska grupā, viņam ir tiesības veikt amata darbības tikai attālināti. Nosacījumi videokonferences norisei pieejami šeit (latviešu, krievu un angļu valodās). Klientam ir nepieciešams eParaksts, eParaksts Mobile vai kvalificētais Smart ID. Lai tos saņemtu, jāvēršas attiecīgi PMLP, LVRTC vai savā bankā.

[2] Notariālos pakalpojumus klātienē zvērinātā notāra birojā vai mājas vizītē var saņemt, ja:

1)    klātienes kontakts pakalpojuma saņemšanas laikā nepārsniedz 15 minūtes

2)    notāram un klientam ir vakcinācijas, balstsvakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts

3)    pakalpojums tiek sniegts pēc iepriekšēja pieraksta

Pakalpojuma sniegšana klātienē ir pieļaujama arī tad, ja tos nav iespējams sniegt attālināti un pakalpojuma nesniegšana rada risku cilvēka pamattiesību nodrošināšanai vai sabiedrības drošībai. Šajā gadījumā notariālo pakalpojumu var saņemt arī klienti bez darbspējīga sertifikāta uzrādīšanas.

Jebkurā gadījumā zvērināts notārs var lemt par amata darbības atlikšanu klātienē, ja tās izpilde var būt saistīta ar paaugstinātu risku iesaistītajām personām inficēties ar Covid-19 un šīs darbības izpilde nav saistīta ar objektīvu steidzamību, un atlikšana nerada nozīmīgu tiesību aizskārumu. 

Zvērināta notāra birojā drīkst atrasties tikai klienti, kuri saņem notariālo palīdzību. Pavadošās personas nedrīkst atrasties zvērināta notāra birojā.

Notāra birojā jānēsā sejas maskas (ieteicams FFP2 respiratorus) un jāievēro 2 metru attālums, kā arī citi epidemioloģiskie drošības pasākumi, gan vakcinētiem un izslimojušiem, gan nevakcinētiem.

[3] Latvijas Zvērinātu notāru padomes birojs pieejams tikai neklātienē pa tālruni vai e-pastu.

Katrs darīsim vislabāko, ko spējam izdarīt, lai vīrusa izplatību mazinātu!

Turēsim rūpi gan par sevi, gan apkārtējiem!

Paldies par spēju un gatavību stāvēt pāri savām neērtībām, lai tādējādi iestātos par otra līdzcilvēka un savu drošību!