Rēzeknes notārs Romualds Laizāns ieguvis balvu Gada notārs 2022

Patriotu nedēļā, š. g. 16. novembrī, Franča Trasuna muzejā “Kolnasāta” tika pasniegts ikgadējais zvērinātu notāru apbalvojums “Gada notārs”. Šogad apbalvojumu saņēma Rēzeknes notārs Romualds Laizāns - par notariāta vērtībās balstītu godprātīgu un atbildīgu ikdienas darbu, kā arī cieņpilnu rīcību, palīdzot Ukrainas bēgļiem.

2022. gadā jebkuras darbības mēraukla pasaulē, tostarp Latvijas notariātā, ir attieksme pret Krievijas uzsākto karu Ukrainā, tāpēc, izvēloties Gada notārs 2022 kandidātu, vērtējām ne tikai notāra profesionalitāti, bet arī notāra personisko iesaisti atbalsta sniegšanā Ukrainai, atklāj Latvijas Zvērinātu notāru priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš.

Braukšana uz valsts robežu pēc ukraiņu ģimenēm, atbalsts Adamovas internātskolā izmitinātajiem bēgļiem, tai skaitā kopīgu svētku svinēšana, cenšoties radīt cilvēka cienīgus apstākļus karā izmocītajiem cilvēkiem, darba iespēju gādāšana, dzīvokļa nodošana viņu lietošanā, tā ir notāra Romualda Laizāna palīdzības sniegšanas redzamā daļa.

Balvas saņēmējs Romualds Laizāns ir 44 gadus jauns. Dzimis Rēzeknē, būvnieka un veterinārārstes ģimenē. Notariātā viņš ir 22 gadus, no tiem 12 gadus notāra amatā. 6 gadus bijis Latvijas Zvērinātu notāru padomes loceklis, pārstāvot Latgales notārus. Viņš ir pārliecināts, ka notārs ir labākā no juridiskajām profesijām. Romualds lieliski pārzina normatīvos aktus un savus amata pienākumus veic godīgi, atbildīgi un profesionāli. Viņš necieš liekulību, viņam piemīt laba humora izjūta. Atvērtība, godaprāts, patriotisms – tās ir Romualdam piemītošās īpašības, bet tās ir arī mūsdienu notariātā akceptētas vērtības.

Latgales apgabaltiesas priekšsēdētāja Alla Šilova, pasniedzot balvu, uzsvēra notāra piederību tiesu varai un atgādināja, ka dodot saviem klientiem juridisko drošību, viņos tiek stiprināta uzticība gan Latvijas tiesu sistēmai, gan Latvijas valstij.

Gada notārs balva šogad tika pasniegta jau sešpadsmito reizi, taču pirmo reizi tas notika ārpus Rīgas - Fr. Trasuna muzejā “Kolnasāta,” jo Laizānu dzimtai ir saistība ar Nikodemu Rancānu un, kā vēsta dzimtas pārstāvju stāsti, iespējams, arī ar visatpazīstamāko 20. gs sākuma latgaliešu inteliģences pārstāvi, politiķi un valstsvīru Franci Trasunu.

Līdz šim apbalvojumu Gada notārs saņēmuši zvērināti notāri Sandra Jakušenoka (Rīga), Regīna Bogdāne (Daugavpils), Ilona Purmala (Rīga), Eduards Virko (Rīga), Sandra Stīpniece (Rīga), Larisa Medvedeva (Liepāja), Indulis Šermukšnis (Talsi), Gunta Daugaviete (Līvāni), Daina Andersone (Jelgava), Gija Zablovska (Ventspils), Anta Maldupe- Krūmiņa (Rīga), Ilze Metuzāle (Rīga), Aigars Kaupe (Rīga), Zane Ernštreite (Rīga) un Sarmīte Orlovska( Rīga).

Kā katru gadu, savu simpātiju balvu pasniedza Latvijas Zvērinātu notāru padomes biroja darbinieki. Šogad simpātiju balvu - par intelektuāli pārliecinošu atbalstu kolēģiem un sirsnību - saņēma zvērināta notāre no Jelgavas Dace Elksne.

Dokumentāls stāsts par Gada notārs 2022 balvas ieguvēju Romualdu Laizānu: